vineri, 11 decembrie 2020

Alchimia A.U.R.-ului


            Pentru cei pe care titlul ar putea să-i deruteze, țin să precizez că nu intenționez să jignesc în vreun fel această formațiune politică, ori pe aderenții săi. O societate conține tot felul de idei, tot felul de persoane. Unele digerabile și dezirabile, altele indigeste sau otrăvitoare. Democrația are darul de a imprima pentru un anumit termen, fie el și de patru ani, toate această diversitate în mocirla politicianismului. Arsă de soare, înmuiată de ploaie, sculptată de vânt, efemera capodoperă trebuie să ofere o direcție unei națiuni fără direcție clară. Așadar, democrația dă voce tuturor părerilor, opiniilor și punctelor de vedere. Ea este puternică dacă națiunea este puternică, dacă națiunea este educată și responsabilă, dar cui i-a păsat vreodată cu adevărat de sistemul educațional altfel decât prin forța lui ”o să...” sau ”vom...”, ori ”ar trebui...”? Dar vom vorbi despre educație cu altă ocazie. În cele ce urmează mi-am propus să vorbesc un pic despre surpriza acestor alegeri,  A.U.R.

miercuri, 9 decembrie 2020

Grover Cleveland - singurul președinte american cu două mandate neconsecutive

Grover Cleveland, al 22-lea și
al 24-lea președinte al
S.U.A.
Stephen Grover Cleveland a fost singurul președinte american care a avut două mandate neconsecutive. Primul mandat a fost exercitat în intervalul 1885-1889, iar al doilea în intervalul 1893-1897. A fost primul dintre cei doi președinți dați de Partidul Democrat în intervalul 1861-1933, o perioadă dominată de Partidul Republican. Și-a câștigat reputația de om onest pentru că s-a opus din răsputeri demagogiei, dar, din păcate, în timpul celui de-al doilea mandat S.U.A. au cunoscut o situație economică dificilă ceea ce a maculat moștenirea sa politică. Având în vedere faptul că înfrângerea republicanului Donald Trump nu a fost nici categorică, nici inevitabilă, este foarte posibil să vedem un nou președinte cu două mandate neconsecutive. Trump are patru ani la dispoziție, și nimic mai bun de făcut, pentru a-și construi campania de realegere. 


vineri, 14 august 2020

Dilema lui Lukashenko

Alexander Lukashenko se bucură de nemeritatul renume de a fi ”ultimul tiran/dictator al Europei”. În Europa, din păcate, putem găsi şi alţi tirani. Dacă Lukashenko este dictator, cam ce am putea spune despre Vladimir Putin care şi-a asigurat recent mandate fără număr în fruntea Rusiei? Dictator este şi Ilham Aliyev care conduce destinele poporului azer din 2003, dar şi Erdogan a cărui ţară are teritorii şi-n Europa. Deci, în niciun caz nu putem spune că Lukashenko ar fi ultimul dictator european. 

miercuri, 12 august 2020

Războaiele punice

Cele trei războaie punice au opus Roma, o putere în ascensiune, Cartaginei, colonie feniciană din nordul Africii. Aceste confruntări militare de amploare sunt cunoscute drept războaiele punice deoarece cartaginezii mai erau numiţi şi puni. Războaiele au fost câştigate de o manieră categorică de către Roma. Primul război punic (264-241 î.H.) i-a adus Romei Sicilia şi, apoi, Sardinia şi Corsica. Al doilea război punic (218-201 î.H.) l-a avut în prim plan pe generalul Hannibal care a fost foarte aproape de a distruge Roma, dar a fost învins de Scipio Africanul, în anul 202 î.H., în bătălia de la Zama. Ultimul război punic s-a desfăşurat între anii 149 şi 146 î.H. Cartagina a fost asediată, cucerită şi ştearsă de pe faţa pământului. Ulterior, Caius Iulius Caesar a decis înfiinţarea unei colonii romane cu numele Cartagina, care a avut parte de o viaţă înfloritoare până în sec. al VI-lea d.H.

Traversarea Alpilor de către Hannibal
Traversarea Alpilor de către Hannibal

marți, 28 iulie 2020

Atentatul de la Sarajevo (28 iunie 1914)

Atentatul de la Sarajevo
(28 iunie 1914)
Atentatul de la Sarajevo a reprezentat cauza imediată care a dus la declanşarea Primului Război Mondial. La 28 iunie 1914, arhiducele Franz Ferdinand, moştenitorul tronului austro-ungar, a fost împuşcat la Sarajevo, în Bosnia-Herţegovina, de către un naţionalist sârb pe nume Gavrilo Princip. Acesta era membru al organizaţiei secrete Mâna Neagră, care, se pare, era în legătură cu armata sârbă. Austro-Ungaria anexase Bosnia-Herţegovina în 1908, pe care  o administra din 1878, conform prevederilor Tratatului de Pace de la Berlin (13 iulie 1878). Austro-Ungaria, un imperiu multinaţional, se temea de Serbia care voia să creeze un stat naţional unitar, iar vizita de la Sarajevo a fost considerată, ceea ce şi era, un afront de către naţionaliştii sârbi. 

duminică, 26 iulie 2020

Criza rachetelor din Cuba

Avionul american de spionaj U2
Criza rachetelor din Cuba a fost momentul cel mai încins din perioada Războiului Rece. Niciodată până atunci, şi nici după aceea, S.U.A. şi U.R.S.S. nu au fost atât de aproape de declanşarea unui război nuclear. Criza a pornit de la decizia Uniunii Sovietice de a instala rachete nucleare în Cuba lui Fidel Castro. La 22 octombrie 1962, preşedintele american Kennedy a ordonat instituirea unei blocade navale în jurul Cubei, după ce un avion U2 a depistat rachete nucleare sovietice pe această insulă. În cele din urmă, sovieticii au cedat şi au fost de acord să retragă armamentul atomic din proximitatea S.U.A. în schimbul repatrierii rachetelor americane din Turcia. Trebuie reţinut faptul că raza de acţiune a rachetelor balistice nu era foarte mare în acele timpuri de unde şi nevoia de a le plasa în apropierea frontierelor inamicului. 

marți, 19 mai 2020

Bătălia de la Cannae

Moartea consulului Lucius Aemilius Paulus
Bătălia de la Cannae este cea mai importantă înfruntare militară din timpul celui de-al doilea război punic (218-201 î.H.), purtat între Roma și Cartagina. Ea s-a desfășurat la 2 august 216 î.H., în apropiere de orașul Cannae, aflat în sud-estul peninsulei Italice. Hannibal, comandantul cartaginez, dispunea de circa 50.000 de ostași, iar romanii aveau peste 80.000 de legionari conduși de consulii Lucius Aemilius Paulus și Gaius Terentius Varro. Cartaginezii i-au hărțuit pe romani, iar consulul Varro, căruia îi revenea comanda în respectiva zi, a decis să dea lupta. Hannibal a imaginat o dispunere triunghiulară a trupelor. În vârf se aflau soldații cei mai slabi, iar la bază, pe flancuri, cei mai încercați. Centrul armatei cartagineze, după cum se așteptase Hannibal, a cedat rapid, iar romanii au avansat pentru a obține ceea ce ei credeau că este o victorie sigură. Însă flancurile cartagineze au înaintat, iar romanii s-au găsit atacați din trei direcții. În plus, cavaleria cartagineză a înfrânt cavaleria romană și i-a atacat pe legionari din spate, fapt care a închis capcana imaginată de generalul Hannibal, unul dintre marii strategi ai antichității. A urmat un carnagiu greu de imaginat, fiindcă peste 50.000 de soldați romani au murit pe câmpul de luptă de la Cannae. Astăzi, Bătălia de la Cannae este studiată ca o bijuterie a artei militare. 

Blitzkrieg

Termen german care înseamnă ”război fulger” folosit pentru a desemna o acțiune militară extrem de rapidă, prin care inamicul este atacat pe un front larg, cu toate mijloacele aflate la îndemână. În acest tip de atac se remarcă aviația și tancurile, care joacă un rol central în împiedicarea dușmanului de a se regrupa și de a contraataca. Marile victorii ale Wehrmachtului, armata germană în al Doilea Război Mondial, au fost obținute grație acestei doctrine. Înfrângerea Poloniei (1939), a Franței (1940) și ocuparea Iugoslaviei și Greciei (1941), sunt cele mai elocvente exemple ale eficienței blitzkrieg.-ului. Pe de altă parte, doctrina blitzkrieg și-a dovedit limitele în fața imensității Rusiei sovietice. Germanii au încercat o ultimă operațiune de tip blitzkrieg în anii 1944-1945. Ei au declanșat ceea ce se numește Bătălia din Ardeni, însă au eșuat din cauza faptului că nu mai aveau superioritate aeriană, o condiție esențială pentru succesul blitzkrieg-ului. 

luni, 18 mai 2020

Napoleon Bonaparte

Împăratul N. Bonaparte
(1804-1814, 1815)
Napoleon Bonaparte s-a născut la 15 august 1769, chiar în anul în care Insula Corsica a fost anexată de către Franța. A studiat în Franța, iar revoluția izbucnită în 1789 l-a prins în postura de ofițer al armatei regale. S-a afirmat la asediul Toulonului, pentru ca la 5 octombrie 1795 să zdrobească revolta regalistă împotriva Directoratului. Drept răsplată, primește comanda Campaniei din Italia (1796-1797) care îi va aduce un mare prestigiu. Urmează Campania din Egipt (1798-1799), după care Napoleon, întors de urgență în Franța, dă o lovitură de stat, la 9 noiembrie 1799, care îl propulsează în funcția de prim-consul. La 2 decembrie 1804, Napoleon se încoronează împărat. Va domina Europa până în anul 1812 când avea să fie învins în Rusia. În 1814, a abdicat și a fost exilat pe Insula Elba. A revenit la tron în 1815, dar a fost din nou învins la Waterloo. De această dată, a fost trimis în exil pe Insula Sf. Elena, în mijlocul Oceanului Atlantic, unde și-a găsit sfârșitul la 5 mai 1821. 

marți, 12 mai 2020

Ciuma lui Iustinian

Iustinian, mozaic din
Basilica San Vitale (Ravenna)
Prima mare epidemie de ciumă a avut loc în timpul domniei împăratului Iustinian (527-565 d.H.). Ea a debutat în jurul anului 541 d.H. și a răvășit Imperiul Roman de Răsărit, dar nu numai. Numele poate deruta lăsând impresia că împăratul ar fi avut vreun ”merit” în declanșarea acestei epidemii, dar există obiceiul de a lipi un evenimenet excepțional de numele conducătorului în timpul căruia s-a produs. Să nu uităm de Ciuma lui Caragea care a bântuit în Țara Românească, la începutul sec. al XIX-lea. Istoricii nu cunosc și, probabil, nu vor cunoaște niciodată amploarea acestei pandemii, însă se consideră că ar fi produs zeci de milioane de victime. Numărul mare de morți din timpul domniei lui Iustinian l-a determinat pe Procopius din Caesarea să-l numească pe împărat, în lucrarea Istoria secretă, ”duh necurat în chip de om” fiindcă ”numărul celor uciși de dânsul nu poate fi cunoscut de nimeni”. Mă rog, totuși, măcar în ceea ce privește epidemia, Iustinian poate fi exonerat de orice vină. 

miercuri, 6 mai 2020

Arma biologică a conchistadorilor

Azteci bolnavi de variolă
Descoperirea Americii de către Cristofor Columb (1492) a deschis o eră a jafului, sclaviei, exploatării și crimei căreia i-au căzut victime amerindienii. Probabil, nu vom cunoaște niciodată numărul celor uciși în acest genocid, însă cu siguranță au fost milioane de victime. Principala armă a conchistadorilor spanioli a fost variola. Desigur, în cele două Americi a avut loc un război biologic, dar neintenționat. Spaniolii nu au dus variola, gripa sau vărsatul de vânt în mod conștient, ei nu înțelegeau aceste boli ca noi, dar au profitat de pe urma acestei situații. Teribilele epidemii care au devastat cele două Americi le-au permis spaniolilor să cucerească, cu toate că au trimis o mână de conchistadori, Imperiul aztec și Imperiul incaș, și multe alte populații. De pildă, Francisco Pizarro a cucerit Imperiul incaș cu circa 200 de soldați. Spaniolii aveau arme superioare, au exploatat cu abilitate ura populațiilor cucerite de către incași, dar, mai presus de orice, au beneficiat de pe urma teribilelor epidemii în fața cărora băștinașii nu aveau imunitate. 

luni, 27 aprilie 2020

Marea epidemie de ciumă (1347-1351)

Locuitori din Tournai îngropând victimele ”morții negre”
Ciuma, o boală contagioasă mortală, produsă de bacteria Yersinia pestis, care se transmite de la rozătoare la om prin intermediul paraziților, a făcut ravagii în Europa, în intervalul 1347-1351. Sosită din Asia, pe corăbiile venețienilor și genovezilor, ciuma a infectat mai întâi populația din orașul portuar Messina, după care a cuprins rapid întreaga Europă. Ciuma cunoaște trei variante: bubonică, pulmonară și septicemică. Probabil, în perioada de care ne ocupăm, populația Europei a fost afectată de primele două variante. De fapt, relatările vremii amintesc în mod special ciuma bubonică. Istoricii presupun că această epidemie a ucis circa o treime din populația acelor timpuri. În secolele care au urmat, au izbucnit și alte epidemii de ciumă, fără ca numărul victimelor să mai ajungă la nivelul din perioada 1347-1351. În Țara Românească, a rămas celebră ciuma lui Caragea (1813-1814). Epidemia din sec. al XIV-lea ne-a lăsat moștenire, printre altele, cuvântul carantină care provine din italienescul quaranta, care semnifică 40, fiindcă patruzeci de zile erau izolați toți cei care soseau într-un oraș, pe mare sau pe uscat. 

sâmbătă, 25 aprilie 2020

Excomunicare

Înlăturarea unei persoane sau a unui grup din cadrul unei comunități religioase. Această eliminare se face mai ales din rațiuni teologice. Papalitatea a folosit frecvent această armă în lupta cu cei care i s-au opus. Printre cele mai celebre exomunicări dispuse de papalitate se numără: excomunicarea Patriarhului Mihail Cerularie (1054), excomunicarea împăratului german Henric al IV-lea (1076) sau excomunicarea lui Martin Luther (1521).

Marea Schismă (1054)

Papa Leon al IX-lea
Marea Schismă reprezintă marea ruptură/separare dintre Biserica catolică și cea ortodoxă, care s-a produs în anul 1054. De multe secole, în sânul creștinismului exista o competiție pentru supremație între Papă, episcopul Romei, și patriarhul de la Constantinopol. Papa avea un avantaj în fața oponentului său fiindcă din sec. al VIII-lea, cu ajutorul francilor, și-a creat propriul stat, ceea ce-i oferea o libertatea de mișcare pe care patriarhul, subordonat împăratului bizantin, nu o avea. Evenimentul din anul 1054 a fost cauzat de refuzul patriarhului de a accepta trecerea anumitor episcopii din sudul Italiei în subordinea papei și de a accepta supremația papei în lumea creștină. Pentru a rezolva aceste divergențe, Papa Leon al IX-lea a trimis la Constantinopol, în anul 1054, o delegație care să negocieze asupra chestiunilor arzătoare. Liderul delegației, Cardinalul Humbert, l-a excomunicat pe patriarh în numele papei, iar patriarhul a răspuns în aceeași manieră. Dubla excomunicare a dus la Marea Schismă care continuă și azi. 

joi, 23 aprilie 2020

Coranul

Prima sură din Coran
Coranul este cartea sfântă a islamului, iar numele său provine din cuvântul arab quran, care înseamnă citire. Coranul a fost redactat de către profetul Mahomed căruia i-a fost dictat, conform tradiției, de însuși îngerul Gabriel, la porunca lui Allah (Dumnezeu), la începutul secolului al VII-lea d.H. Inițial, Coranul a fost memorat de adepții noii credințe, sau scris pe foi de palmier, fragmente ceramice etc. De abia după moartea profetului, survenită în anul 632 d.H., Coranul a fost scris în forma pe care o vedem azi, în limba arabă. Acest volum esențial pentru lumea islamică este compus din 114 capitole (sure) care conțin mai multe versete. Musulmanii consideră Coranul cuvântul lui Allah, drept pentru care, viața oricărui musulman trebuie să se ghideze după preceptele sale. Coranul trasează conduita adepților islamului, care vor fi judecați, ca în cazul oricărei religii, după faptele lor. Din ceea ce cunoaștem, Mahomed s-a inspirat din religia creștină, fapt dovedit prin pomenirea lui Isus, care însă este considerat un sfânt, nu Fiul lui Dumnezeu, așa cum cred creștinii. În orice caz, Coranul cere musulmanilor să respecte un monoteism dur, intransigent.

Bătălia de la Vaslui (Podul Înalt)

Ștefan cel Mare (1457-1504)
Bătălia de la Vaslui a fost cauzată de decizia domnului Moldovei, Ștefan cel Mare, de a nu mai plăti tribut turcilor și de a instala pe tronul Țării Românești un domn cu care să poată colabora împotriva Imperiului Otoman. Sultanul Mehmed al II-lea l-a trimis în plină iarnă pe Suleiman, beglerbegul Rumeliei, împotriva Moldovei, cu toate că, de regulă, în Evul Mediu nu se efectuau operațiuni militare în respectivul anotimp. Luat prin surprindere de această hotărâre, Ștefan a strâns oastea moldovei (circa 40.000 de soldați) căreia i s-au adăugat 5.000 de secui, 1800 de unguri și 2000 de polonezi. Conform estimărilor contemporane, turcii aveau 100.000 de oșteni alături de care luptau și 17.000 de munteni. La 10 ianuarie 1475, Ștefan a atacat prin surprindere inamicul în apropierea târgului Vaslui. Conformația reliefului, noroiul și vremea cețoasă i-au împiedicat pe turci să-și pună în valoare superioritatea numerică. Drept urmare, Ștefan a obținut o victorie categorică, probabil, cea mai importantă izbândă românească din Evul Mediu.

miercuri, 22 aprilie 2020

Alexandru cel Mare

Alexandru cel Mare alături de
filosoful Diogene Cinicul
Alexandru cel Mare a ajuns rege al Macedoniei în 336 î.H., după asasinarea tatălui său, Filip al II-lea, de către Pausanias, una dintre gărzile sale. Alexandru a declanșat în anul 334 î.H. o amplă expediție împotriva Imperiului Persan. Obține o primă victorie la Gaugamela, pentru ca mai apoi să învingă la Issos (333 î.H.), după care a urmat izbânda decisivă de la Gaugamela (331 î.H.). Însă ambiția tânărului rege care a ridicat Imperiul macedonean nu a fost satisfăcută, el a continuat să lupte în Asia până ce a ajuns în India. Personalitate egocentrică, a întemeiat numeroase cetăți pe care le-a numit Alexandria. Doar cea din Egipt mai există și astăzi, unde a și fost înmormântat de unul dintre generalii săi. Cu toate că știm unde și-a găsit odihna veșnică, mormântul său nu a fost încă descoperit de arheologi. În orice caz, povestea marelui cuceritor s-a încheiat la Babilon, în anul 323 î.H., când a decedat din cauze necunoscute. Imperiul nu a supraviețuit dispariției sale, fiind împărțit între generalii săi (diadohii).

Războiul Rece

Gorbaciov (dreapta) alături de președintele
american Ronald Reagan (stânga)
Războiul Rece a fost o înfruntare indirectă, în intervalul 1945-1991, între blocul democratic (S.U.A. și aliații săi) și blocul comunist (U.R.S.S. și aliații săi). Cele două tabere s-au implicat într-o serie de conflicte, dar și într-o cursă a înarmărilor nemaivăzută până atunci. Situația era destul de delicată fiindcă ambele părți dețineau arme de distrugere în masă (nucleare, chimice și biologice). Această lume bipolară a cunoscut o sere de crize extrem de îngijorătoare, cum au fost: Criza Berlinului (1948-1949), Războiul din Coreea (1950-1953), Criza Canalului Suez (1956), Criza Rachetelor din Cuba (1962), Războiul arabo-israelian de 6 zile (1967), Primăvara de la Praga (1968), Războiul din Vietnam (1965-1973) și Războiul din Afganistan (1979-1989). În final, în 1985, la conducerea Uniunii Sovietice a ajuns Mihai Gorbaciov care a inițiat o serie de reforme (glasnost și perestroika), care au dus la prăbușirea regimurilor comuniste din Europa de Est (1989) și la destrămarea U.R.S.S. (1991) și, implicit, la sfârșitul Războiului Rece. 

marți, 21 aprilie 2020

Burebista (82-44 î.H.)

Statuia lui Burebista
din Orăștie
Burebista (82-44 î.H.) a întemeiat regatul geto-dac îmbinând dilpomația și războiul. Triburile geto-dace s-au unit în fața pericolului extern reprezentat de celți și romani. Opera unificatoare a fost facilitată și de influența și tactul Marelui Preot Deceneu. Odată realizată unificarea, Burebista a purces în direcția eliminării amenințărilor externe. Mai întâi, a luptat contra celților distrugând triburile boilor și tauriscilor. Apoi, a supus cetățile grecești din nord-vestul Mării Negre. Astfel, regatul său a ajuns să se întindă de la Dunărea Mijlocie (vest) până la râul Bug (est), și de la Carpații Păduroși (nord) până la Munții Balcani (sud). În 48 î.H., a negociat o alianță cu Pompei, dar acesta a fost învins ceea ce i-a atras dușmănia lui Caesar care plănuia o campanie de pedepsire. Însă dictatorul roman nu și-a dus planul la capăt fiindcă a fost asasinat în anul 44 î.H. În același an a murit și Burebista în timpul unei răscoale. Dispariția marelui rege a dus la dezmembrarea statului său.

Unificarea Italiei

Intrarea lui Garibaldi în Messina
Unificarea statelor italiene s-a realizat în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, în jurul regatului Piemont/Sardinia. Influența predominantă în Italia era exercitată de Imperiul austriac. În mod evident, Viena era principalul obstacol pentru naționaliștii italieni. Pornind de la această realitate, prim-ministrul piemontez, Camillo Benso Conte de Cavour, a încheiat în 1858 un tratat de alianță cu Franța lui Napoleon al III-lea, care avea un caracter antihabsburgic. În 1859, a izbucnit războiul dintre Piemont și Austria, iar Franța a intervenit de partea aliatului său ceea ce a dus la înfrângerea austriecilor și la anexarea Lombardiei de către piemontezi. Drept compensație pentru ajutorul acordat, Piemontul a dat Franței regiunile Savoia și Nisa. În anii 1860-1861, statele italiene s-au unit în jurul Piemontului alcătuind Regatul Italiei. În 1866, Italia a obținut și Veneția participând la războiul dintre Prusia și Austria de partea celei dintâi. Apoi, în 1870, a fost ocupată Roma care a devenit capitala Italiei. În acest fel s-a încheiat unificarea Italiei. 

Realpolitik

Politică internă, dar mai ales externă, care pleacă de la realitățile momentului și vizează obiective clare, realizabile. Se opune unei politici întemeiate pe idealuri sau etică, care nu ia în calcul ceea ce se întâmplă, ci ceea ce ar trebui să se întâmple. Termenul a fost pus în circulație de Otto von Bismarck, cel care a realizat unificarea Germaniei tocmai prin realpolitik. Această abordare este cel mai bine sintetizată în celebrul dicton lansat de Machiavelli: ”Scopul scuză mijloacele!” 

luni, 20 aprilie 2020

Pașalâc

Termen folosit în Europa pentru a desemna o provincie otomană condusă de un pașă. De exemplu: Pașalâcul Buda, Pașalâcul Timișoara sau Pașalâcul Oradea, ca să dăm câteva exemple familiare nouă. În general, ceea ce europenii numeau pașalâc, turcii numeau eyalet, o unitate administrativ-teritorială compusă din mai multe sangeacuri. Eyaletele au fost înlocuite în sec. al XIX-lea cu vilayetele. De pildă, vilayetul Dunării în componența căruia se afla și sangeacul Tulcea, Dobrogea de azi, intrată în componența României în 1878.

Mein Kampf

Adolf Hitler în 1938
Mein Kampf (Lupta Mea) este titlul unei lucrări scrise de Adolf Hitler în perioada 1923-1925, și care a văzut lumina tiparului în două etape: Vol. I - O socoteală (1925) și Vol. II - Mișcarea național-socialistă (1926). Hitler a beneficiat de o perioadă de reflecție fiindcă în 1923, după eșuarea Puciului de la Munchen (9 noiembrie 1923), supranumit și Puciul de la berărie, a fost închis în închisoarea Landsbergh am Lech (Bavaria). Cartea a fost dactilografiată de un colaborator apropiat, Rudolf Hess. În cuprinsul acestei cărți se împletesc elementele autobiografice cu cele doctrinare. Hitler țese într-un stil de multe ori prolix doctrina național-socialistă care se întemeia pe ultranaționalism, rasism, antisemitism și o virulentă critică la adresa democrației. Evreii sunt considerați vinovați de toate relele cu putință, iar Hitler propune soluții radicale care prefigurează barbaria Holocaustului. Astfel, în Mein Kampf se poate observa că ideea exterminării evreilor a fost un element cardinal de la începutul mișcării național-socialiste. Pe de altă parte, se lansează proiectul creării unui imperiu colonial pentru rasa germanică în est (Lebensraum - spațiu vital) prin subjugarea sau eliminarea altor populații precum slavii. Astăzi, în multe state din lume, cartea lui Hitler este interzisă.

Primul Război Mondial

Atentatul de la Sarajevo
 (28 iunie 1914)
Primul Război Mondial s-a desfășurat în intervalul 28 iulie 1914 - 11 noiembrie 1918. A fost cel mai ucigător război de până atunci, dar, din păcate, a fost depășit din acest punct de vedere de al Doilea Război Mondial (1939-1945). Războiul a avut un caracter imperialist fiindcă a avut la bază dorința anumitor imperii de a-și spori influența și puterea. Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, la Sarajevo (28 iunie 1914), a fost pretextul folosit de Austro-Ungaria pentru a declanșa războiul, la 28 iulie 1914. S-au înfruntat Puterile Centrale (Germania și Austro-Ungaria), pe de-o parte, și Antanta (Franța, Rusia și Marea Britanie), de cealaltă parte.  În conflict au intervenit treptat și alte state precum: Japonia (1914), Italia (1915), România (1916) sau SUA (1917), de partea Antantei, și Imperiul Otoman (1914) și Bulgaria (1915), de partea Puterilor Centrale. Războiul s-a încheiat cu victoria Antantei, prin Armistițiul de la Compiegne, care s-a semnat la 11 noiembrie 1918.

Bătălia de la Maraton

Sosirea lui Fidipide la Atena
Atenienii au comis imprudența de a sprijini revolta antipersană a grecilor din Asia Mică ceea ce le-a atras dușmănia împăratului Darius I cel Mare. Acesta a trimis în anul 490 î.H. o expediție împotriva Atenei. Cei aproximativ 30.000 de persani au fost transportați cu corăbiile care au ancorat în partea de nord a Atticii, într-un golf, lângă Maraton. Atenienii au cerut sprijinul spartanilor care au invocat un pretext pentru a nu da curs cererii lor. Astfel, Atena a alinita pe câmpul de luptă proprii cetățeni, circa 9.000 de hopliți, precum și o mie de hopliți trimiși de aliații din Plateea. Strategul Miltiade a conceput un plan îndrăzneț, fiindcă, de obicei, tabăra mai slabă alege să se apere, în timp ce atenienii au atacat în forță, în ciuda inferiorității lor numerice. Ideea lui Miltiade a dat roade, astfel că atenienii au ieșit victorioși din această înfruntare. Legenda spune că Fidipide, unul dintre oștenii atenieni, a alergat 42 de km pentru a duce vestea victoriei la Atena. Imensul efort depus i-a permis doar să strige ”Am învins!”, după care a murit de epuizare. În amintirea acestui eveniment, real sau imaginar, actualele Jocuri Olimpice au și o probă numită maraton.

duminică, 19 aprilie 2020

Regele Decebal

Regele Decebal (87-106 d.H)
Decebal a ajuns rege al Daciei în anul 87 d.H., în condițiile unui conflict iminent cu Imperiul roman, declanșat de atacul dacilor asupra provinciei romane Moesia (iarna anilor 85-86). Duras, predecesorul său, i-a cedat tronul fiindcă era mai potrivit pentru a face față acestei amenințări mortale. În 87 d.H., l-a învins pe Cornelius Fuscus, pentru ca în anul următor să fie învins de Tettius Iulianus. Cu toate acestea, în 89 d.H., a încheiat o pace avantajoasă cu romanii, care erau amenințați de triburile germanice. Astfel, a devenit aliat al Imperiului roman. Venirea la tron a lui Marcus Ulpius Traianus (98-117 d.H.) a schimbat radical situația. Acesta a decis că e momentul ca Dacia să fie cucerită pentru a elimina o amenințare, a extinde imperiul și a captura noi bogății. Cucerirea Daciei s-a realizat prin două războaie desfășurate în anii 101-102 și 105-106. Decebal, ultimul rege al Daciei, a fost învins și s-a sinucis pentru a nu fi capturat de către romani. 

Caius Iulius Caesar

Asasinarea lui Caesar - pictură de Vicenzo Camuccini
Caius Iulius Caesar (101-44 î.H.) a fost una dintre cele mai importante personalități ale istoriei romane. Membru al unei ilustre familii de patricieni, a deținut la Roma diverse funcții până când, în cele din urmă, în anul 59 î.H. a obținut consulatul grație unei înțelegeri cu Pompei și Crassus (primul triumvirat). După ieșirea din funcție i s-a atribuit guvernarea a trei provincii, poziție din care a lansat în anul 58 î.H. campania de cucerire a Galiei, care s-a încheiat de abia în 51 î.H. Cel mai cunoscut moment al acestei campanii este Bătălia de la Alesia (52 î.H.) unde l-a învins pe liderul galilor Vercingetorix. În anul 50 î.H., Senatul i-a cerut să-și demobilizeze armata și să vină la Roma pentru a da socoteală. Considerând că în acest fel ar fi la mila dușmanilor săi, Caesar a declanșat în anul 49 î.H. războiul civil. În 48 î.H., l-a învins pe Pompei la Pharsalos, iar răzbiul civil s-a încheiat în 45 î.H. prin victoria de la Munda, în Spania. În 46 î.H. a fost numit dictator pe 10 ani, dar doi ani mai târziu, în 15 martie 44 î.H., a fost asasinat de un grup de complotiști, condus de Cassius și Brutus, cu 25 de lovituri de cuțit, în Senat.