vineri, 11 decembrie 2020

Alchimia A.U.R.-ului


            Pentru cei pe care titlul ar putea să-i deruteze, țin să precizez că nu intenționez să jignesc în vreun fel această formațiune politică, ori pe aderenții săi. O societate conține tot felul de idei, tot felul de persoane. Unele digerabile și dezirabile, altele indigeste sau otrăvitoare. Democrația are darul de a imprima pentru un anumit termen, fie el și de patru ani, toate această diversitate în mocirla politicianismului. Arsă de soare, înmuiată de ploaie, sculptată de vânt, efemera capodoperă trebuie să ofere o direcție unei națiuni fără direcție clară. Așadar, democrația dă voce tuturor părerilor, opiniilor și punctelor de vedere. Ea este puternică dacă națiunea este puternică, dacă națiunea este educată și responsabilă, dar cui i-a păsat vreodată cu adevărat de sistemul educațional altfel decât prin forța lui ”o să...” sau ”vom...”, ori ”ar trebui...”? Dar vom vorbi despre educație cu altă ocazie. În cele ce urmează mi-am propus să vorbesc un pic despre surpriza acestor alegeri,  A.U.R.

            Văzând vânzoleala de pe Facebook a susținătorilor A.U.R., pe care am coroborat-o cu incompetența guvernării Orban și cu aerul vetust, ca să nu spun decrepit, al P.S.D., am fost sigur că acest partid va trece pragul electoral. Nu am putut intui cât de mult, dar am fost sigur că bariera de 5% va fi trecută cu bine. Și așa a fost!

            Timp de trei decenii, întreaga clasă politică s-a înscris în competiția ”Cum să-i mai prostim pe români?” Toate partidele au făcut puțin spre deloc pentru cei mulți și enorm pentru cei puțini. România a devenit în scurt timp raiul cleptocraților. Rezervele de naivitate ale alegătorilor s-au epuizat rapid. Totuși, la termene fixe, câte un bard gureș a mai smuls unui popor dezabuzat puseuri de elan electoral. Însă la final, rezultatul a fost același: un joc cu sumă nulă, cel puțin pentru popor. Pe cale de consecință, interesul pentru alegeri a scăzut constant. În plus, unele partide politice au constatat că prezența scăzută la vot le favorizează. De aici până la a încuraja absenteismul a fost doar un pas pe care l-au făcut rapid. Sigur, putem introduce votul obligatoriu, care ar fi o soluție logică și elegantă pentru a avea un guvern legitim și stabil. Dar politicienii sunt vicleni și versați în arta manipulării. Nu introduc votul obligatoriu în numele libertății, unii se luptă cu măștile care ar trebui să ridice ziduri între noi și nemiloasa pandemie, tot în numele libertății, se opun carantinei în numele aceleiași libertăți. Nu putem să nu ne aducem aminte de o constatare din timpul revoluției franceze (1789-1799), când, o voce anonimă, atribuită ici și colo vreunui nume ilustru, clama la poalele ghilotinei: ”Libertate, câte crime se comit în numele tău!”

            Ar mai fi și alte soluții. De pildă, o Constituție care să facă din președintele republicii șef al guvernului, la fel ca în S.U.A. Sau am putea crea o republică parlamentară, ca în Italia, Israel sau Germania. Însă, ca mai mereu, am ales calea de mijloc, un sistem semi-prezidențial, un compromis care nu mulțumește pe nimeni, un fiasco. Președintele, parte a ramurii executive, este ales în mod direct de către popor, dar are atribuții mult reduse în comparație cu prim-ministrul, care este ales de către popor în mod indirect, prin intermediul reprezentanților. În fine, mai bine să ne întoarcem la vedeta momentului: A.U.R.

            Dezgustul poporului față de clasa politică și-a înfipt adânc rădăcinile în solul crizei sanitare și economice. Ca întotdeauna, cei care nu au așteptat nimic de la partide, aceste structuri parazit finanțate din banii publici, nu au fost dezamăgiți. Cel care nu așteaptă nimic nu poate fi deziluzionat. Așadar, politicienii sunt demiurgii absenteismului. Ei au creat scârba care-i ține pe alegători departe de urne. Nu există dovadă mai mare de ipocrizie decât imprecațiile lansate de diverși demagogi împotriva celor care nu se duc să voteze. Să fie clar, în primul rând, votanții nu votează fiindcă politicienii nu sunt în stare să-i convingă să voteze. Dar, politicianul , în general, și cel român, în special, este un suflet minunat, gingaș, lucid și harnic, dar rătăcit în cutele hlamidei. Ce vină are el că inconștientul alegător nu-și face datoria patriotică? Însă bicisnicul alegător, incapabil să vadă pădurea din cauza copacilor, răpus de lene sau ademenit de mall-uri, refuză binele care ar ieși din actul ștampilării, poate fiindcă este de fapt scârbit, pur și simplu scârbit și convins că votul său, ca de atâtea alte ori, chiar nu poate schimba un sistem făcut doar pentru politicieni și slugile lor. Cei care totuși s-au dus la vot au făcut-o din diverse motive, printre care și ura, ura față de cei care i-au furat viitorul, și această ură i-a îndreptat pe unii spre A.U.R. Ura și convingerea că din alegeri oricum nu are cum să iasă ceva bun. Experiența ultimelor trei decenii oferă o sentință fără echivoc. Sigur, putem clama din turnul de fildeș al autosuficienței că alegătorii A.U.R. sunt proști, dar, pe de altă parte, cine s-a străduit vreodată să dea poporului o educație, o direcție? Cine a arătat mulțimii beneficiile sincerității? Cine dintre politicieni a ales adevărul în dauna minciunii? Cine dintre politicienii ultimelor decenii s-a lăsat vreodată călăuzit de dreptate sau eliberat de adevăr? Știm cu toții răspunsul și îl știu și votanții A.U.R. Deci, nu sunt proști, sunt doar dezamăgiți, deziluzionați, dezinformați și pe alocuri, disperați. Din acest cocktail s-a adăpat cu nesaț A.U.R. Nil admirari!

            Succesul A.U.R. a atras atenția presei, care, știm bine, este echidistantă, competentă, pe alocuri, omniscientă. Și aceasta a început să înfiereze cu elan stahanovist ”aureica” progenitură a  unei democrații disfuncționale. Evident, unii s-au grăbit să vadă mâna Kremlinului care a finanțat acest partid, de unde altundeva ar fi putut avea bani? Sigur, bănuielile nu țin loc de dovezi, iar ceea ce crezi că știi nu poate fi mai important decât ceea ce poți dovedi. Prin urmare, eu nu cred că A.U.R. a fost finanțată de Putin, desigur, până la proba contrarie. Dar mai presus de orice, nu cred în legăturile A.U.R. cu Moscova din trei motive:

            1. Campania A.U.R. nu a fost atât de eclatantă pe cât ar vrea unii să credem. A fost eficientă, dar nu scumpă. Știu că politicianul român, obișnuit să învârtă bani negri în campanii opulente, vede o legătură directă între suma cheltuită și voturile obținute, dar nu e întotdeauna așa.

            2. A.U.R. luptă din răsputeri, sau cel puțin așa pretinde, pentru unirea Basarabiei cu România. De fapt, aceasta este singurul lucru cu care sunt de acord din tot ceea ce își propune acest partid extremist și sunt gata să pun în slujba acestui demers firavele mele puteri, fiindcă unirea trebuie să se facă.

             De la destrămarea U.R.S.S., în anul 1991, Federația Rusă a făcut tot ceea ce i-a stat în putere pentru a împiedica unirea Republicii Moldova cu patria mamă. Așadar, îmi este foarte greu să cred că Putin ar finanța un partid care e hotărât să realizeze ceea ce el e hotărât să împiedice. Sigur, putem specula că acest fapt este intenționat tocmai pentru a ascunde legăturile cu Rusia. Însă nu cred că Rusia lui Putin ar susține un curent unionist, nici măcar pentru a induce în eroare. Unirea Republicii Moldova cu România este un subiect tabu, pentru că Rusia nu va accepta așa ceva niciodată.

            3. Succesul A.U.R. în diaspora este un alt motiv pentru care nu văd mâna invizibilă a Rusiei. Progresiștii din P.N.L. și U.S.R. au elogiat în repetate rânduri tendința diasporei de a le oferi votul. Oare cum explică acești progresiști faptul că imaculata diasporă s-a lăsat sedusă de niște ”troglodiți”? Rusia nu a putut controla niciodată diaspora. Cum s-a risipit oare vraja? De ce au votat unioniștii din Republica Moldova pentru A.U.R., și, ipso facto, împotriva Rusiei?

            Se prea poate să mă înșel, dar până nu sunt puse pe masă niște dovezi concrete și irefutabile, presupusele legături ale A.U.R. cu Rusia sunt simple basme.

            În final, aș vrea să torpilez o butadă extrem de dragă politicienilor și ziariștilor români: ”Poporul nu greșește niciodată!” Hm!? Oare așa să fie? Istoria ne învață că poporul a greșit deseori și va greși deseori. În unele state din S.U.A., cetățenii au mers la război pentru ”dreptul” lor de a avea sclavi negri (1861-1865). Din fericire, au fost învinși fiindcă alți cetățeni au fost dispuși să moară pentru idealul libertății absolute, pentru toți oamenii, indiferent de culoarea lor, dar poate pretinde cineva că poporul ”sudist” nu a greșit în demersul său belicos? Mussolini și Hitler au primit voturile multor compatrioți. Înainte de 1933, Hitler a avut niște succese electorale notabile. Putem spune că alegătorii săi nu s-au înșelat și că poporul nu greșește niciodată? Lukashenko a fost ales, pe bune, de către popor în 1994. Cred că mulți cetățeni ai Belarusului cred astăzi că s-a comis o mare eroare. Și Putin chiar a fost ales de către ruși în 1999, și Trump a câștigat alegerile din 2016, și britanicii chiar au votat pentru Brexit. Cum e domnilor jurnaliști, se înșală sau nu poporul vreodată? Dacă individul este supus erorii, cum ar putea poporul, care este compus din indivizi, să nu fie supus erorii? Cum ar putea întregul să fie perfect, dacă părțile sunt defecte? Adevărul e că poporul se înșală de multe ori, de mult prea multe ori, istoria ultimelor trei decenii nu lasă loc de îndoială.

 

Autor: Ghețău Gheorghe Florin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu