luni, 27 martie 2023

Capul ce se pleacă....

 Autor: Gheorghe Florin Ghețău

Sinuciderea lui Decebal -
detaliu de pe Columna lui Traian

În a doua jumătate a secolului I d.H., regatul geto-dac era mult mai puțin întins decât ”imperiul” lui Burebista, dar mai bine închegat și mai apt pentru o confruntare cu romanii, care nu era nici inevitabilă, nici necesară. Romanii aveau talentul de a menține regate clientelare, state mai mult sau mai puțin controlate de către romani, dar care se bucurau de o oarecare libertate, dar și de protecția romanilor. Și aș vrea să menționez în acest sens Regatul Bosporan, situat în zona Strâmtorii Kerci, numită în antichitate Bosforul Cimmerian. Acest regat a fost legat de Imperiul roman din sec. I î.H. până în sec. al V-lea d.H. A rezistat așa de mult deoarece romanii au fost un factor ponderator și stabilizator în regiune. Regatul lui Decebal (87-106 d.H.), dacă tot suntem pe tărâmul alunecos al istoriei contrafactuale, ar fi putut avea o viață lungă și prosperă. Sub protecția Romei, s-ar fi putut chiar extinde în dauna populațiilor barbare vecine. Dar nu a fost să fie așa, întrucât: ”După un lung interval de timp, în timpul Domniei împăratului Domițian, goții (de fapt geto-dacii n.n.) temându-se de lăcomia acestuia au anulat tratatul pe care îl încheiaseră mai înainte cu alți împărați și au devastat malul Dunării stăpânit de mult timp de imperiul roman, ucigând soldații romani și pe comandanții lor.” (Iordanes, Getica, 76)

            Mai vechea noastră cunoștință Iordanes ne lasă să vedem următorul tablou: 1. Între daci și romani existase o lungă perioadă de pace; 2. Acea pace se baza pe un tratat încheiat și reînnoit de împărații anteriori; 3. Dacii primeau bani (subsidii) pentru a păstra prietenia cu romanii, fapt indicat de menționarea lăcomiei lui Domițian; 4. Dacii au comis nesăbuința de a provoca, în mod gratuit, un conflict cu o superputere aflată în coastele lor. Nu e foarte clar de ce au simțit nevoia să sfideze Roma, dar cu certitudine a fost un gest necugetat. Poate au simțit slăbiciunea momentană a Romei sau au înțeles că Domițian nu era tocmai un mare general? În orice caz, calculul a fost eronat, domnia lui Domițian, ca și slăbiciunea Romei erau chestiuni de moment, însă dușmănia imperiului, după cum s-a văzut, avea să dureze și s-a dovedit fatală statului geto-dac. Păstrarea păcii și eventuale negocieri erau singurele opțiuni viabile pentru daci, dar au ales să dezgroape securea războiului în iarna anilor 85/86 d.H.

            Reacția romană nu s-a lăsat mult așteptată. Domițian a sosit la Dunăre, iar regele Duras, autorul gafei care a atras mânia romanilor, a făcut un pas în spate cedând tronul lui Decebal. Când anume s-a produs tranziția, nu știm și probabil nu vom ști niciodată, dar  cu siguranță cândva între iarna anilor 85/86 și anul 87. Nici despre originile ultimului rege geto-dac nu știm mai multe. Cert e că Decebal a înțeles gravitatea situației, ceea ce ne îndreptățește să credem, conform istoricului Constantin C. Petolescu, că cedarea tronului de către Duras a fost de fapt o pedeapsă pentru cel care a pus în pericol regatul. Această viziunea este susținută de relatarea lui Cassius Dio despre desele cereri de pace venite din partea lui Decebal, ignorate de Domițian. ”Find învins de marcomani și pus pe fugă, trimise în grabă soli lui Decebal, regele dacilor, invitându-l să încheie un tratat pe care el mai înainte îl refuzase, deși îl ceruse de mai multe ori.” (Cassius Dio, Istoria romană, LXVII -7)

            Romanii au atacat în anul 87 d.H., sub conducerea lui Cornelius Fuscus, dar au fost învinși. Umilința a fost cu atât mai mare cu cât însuși Cornelius Fuscus a rămas pe câmpul de luptă, iar Legiunea a V-a Alaudae a fost distrusă. În anul următor, romanii au reluat ofensiva, iar în fruntea armatelor se afla Tettius Iulianus, care a obținut victoria.  În pofida acestui fapt, un nou conflict militar necesita atenția împăratului, care s-a văzut nevoit să ceară pace. Pacea încheiată în anul 89 d.H. a fost foarte avantajoasă pentru Decebal, care primea importante sume de bani, meșteri și redevenea aliat al Imperiului roman.

            Confruntările din anii 87-88 d.H. ne oferă o imagine clară despre viziunea strategică a lui Decebal. Respingerea ofertelor de pace inițiale l-a determinat pe regele geto-dac să trimită: ”...din nou solie, în bătaie de joc, spunând că va încheia pace dacă Domițian are să vrea ca fiecare roman să-i dea lui Decebal, anual, câte doi oboli. Iar dacă nu va primi această propunere, Decebal spunea că va duce mai departe războiul și că romanii vor avea de îndurat mari nenorociri.” (Cassius Dio, Istoria romană, LXVII -6) Vedem, prin urmare, o excelentă mostră de război psihologic. Văzând că romanii sunt fermi să răzbune atacul neprovocat de pe vremea lui Duras, Decebal a ales calea sfidării, pentru a-l înfuria pe grandomanul Domițian, dar și pe generalii din jurul său. Cererile de pace păreau să le indice romanilor slăbiciunea, iar ultima ofertă de pace, voit jignitoare, a umplut paharul mâniei ceea ce, înclin să cred, i-a făcut să fie neglijenți. Aceasta ar fi, în viziunea mea, una dintre cauzele succesului geto-dac din anul 87. Nu știm cum a procedat Decebal imediat după victoria din anul 87, dar mișcarea inteligentă ar fi fost să trimită o nouă ofertă de pace, în termeni rezonabili. Sunt mari șanse să obții pacea atunci când ești victorios. Dar cine știe, poate că așa a și procedat, fără să fie luat în seamă de un împărat orbit de furie. Evident, prin afirmațiile de mai sus am pășit pe nisipurile mișcătoare ale speculației. În definitiv, e o carte de istorie contrafactuală, unde totul este posibil.

            În siajul ideii că Decebal a fost un comandant de oști genial se poate înscrie și faptul că l-a indus magistral în eroare pe Tettius Iulianus (88 d.H.). ”Decebal temându-se ca nu cumva romanii, încurajați de această victorie, să pornească asupra reședinței sale, tăie arborii de primprejur și pe trunchiuri puse arme, pentru ca romanii temându-se că sunt soldați, să se retragă; ceea ce s-a și întâmplat”. (Cassius Dio, Istoria romană, LXVII -10) E o excelentă aplicare a unui clasic dicton militar: ”Când ești slab, simulează tăria, când ești tare, simulează slăbiciunea”.

            Domițian a dispărut din fruntea imperiului, în anul 96 d.H., asasinat de niște complotiști printre care se număra chiar și soția sa, după anumite informații. Imediat după dispariția lui Domițian, Senatul l-a proclamat împărat pe Marcus Cocceius Nerva, un senator în etate și fără urmași. El a fost mai mult o soluție de tranziție. Cea mai mare realizare din scurta sa domnie (96-98 d.H.) a fost adoptarea generalului Marcus Ulpius Traianus, care a devenit împărat în anul 98 d.H. Noul împărat părea decis că elimine amenințarea geto-dacă fiindcă: ”După ce zăbovi un timp la Roma, Traian întreprinse o expediție contra dacilor. Cugeta la cele săvârșite de aceștia și era coplești când se gândea la sumele de bani pe care romanii trebuiau să le plătească în fiecare an. Vedea apoi că îngâmfarea și puterea dacilor sporesc necontenit.” (Cassius Dio, Istoria romană, LXVIII -6)

            Citatul de mai sus divulgă clar cauzele care l-au determinat pe Traian să rupă pacea, mai degrabă armistițiul, din anul 89 d.H. El voia să spele ofensele suferite de romani în timpul lui Domițian. Nu putea accepta ideea ca Roma să plătească sume consistente unor barbari, în condițiile în care imperiul se confrunta cu greutăți financiare provocate de faptul că Domițian cheltuise fără măsură. Pe de altă parte, se temea de creșterea puterii geto-dacilor, care, dacă imperiul ar fi trecut din nou prin momente dificile, ar fi putut devasta din nou provinciile dunărene agravând problemele romanilor. Un lider precum Decebal putea, eventual, să creeze o coaliție antiromană la Dunărea Mijlocie și de Jos, care ar fi dat mari bătăi de cap romanilor. Dar bănuiesc că Traian s-a decis și dintr-un raționament psihologic. Un împărat nou trebuie să confirme că este demn de funcția supremă, iar cea mai la îndemână modalitate este obținerea unui triumf asupra unui vechi dușman. Pe lângă toate acestea, e posibil ca Traian să fi știut despre bogățiile geto-dacilor, ceea ce l-a convins că acapararea acestora ar rezolva problemele financiare ale imperiului.

            Dată fiind situația, ce opțiuni avea la îndemână Decebal? Cea mai la îndemână opțiune era îmbunarea lui Traian. Adică să încerce menținerea păcii prin orice mijloace, întrucât romanii aduceau asupra sa efective copleșitoare. O ofertă de pace consistentă, eventual înapoierea sumelor primite de la romani și renunțarea la orice formă de subsidii din partea imperiului, ar fi fost o soluție satisfăcătoare. Putea să înapoieze stindardul capturat de la Fuscus în 87. În schimb, din câte cunoaștem, chiar înaintea bătăliei de la Tapae (101 d.H.) lui Traian: ”...i s-a adus o ciupercă mare pe care era scris în litere latine că ceilalți aliați și burii sfătuiesc pe Traian să se întoarcă înapoi și să facă pace.” (Cassius Dio, Istoria romană, LXVIII -8)

            Prea puțin, prea târziu! Decebal trebuia să facă din timp o ofertă de pace serioasă, care ar fi dus la o pace umilitoare pentru daci, dar statul dac ar fi supraviețuit și ar fi putut cunoaște și zile mai bune. Conservarea Daciei sub tutela romană ar fi fost avantajoasă pentru ambele părți și ar fi fost posibilă dacă Decebal ar fi făcut pași înapoi și ar fi recunoscut supremația romană la Dunărea de Jos. Regatul clientelar Dacia nu ar fi primit subsidii de la romani, ar fi fost supravegheat îndeaproape de aceștia, poate că ar fi intervenit și în alegerea/numirea regilor, dar ar fi supraviețuit și s-ar fi dezvoltat prin contactul strâns cu o cultură superioară. Nu e greu de imaginat un regat geto-dac cu o viață urbană și culturală dezvoltată după model roman, cu o elită romanizată și o armată puternică, care ar fi extins frontierele statului în dauna triburilor vecine. Pentru romani, o astfel de Dacie ar fi fost o stâncă de care s-ar fi putut sparge valurile de populații migratoare care au venit succesiv din Asia, în secolele următoare. Însă, ca de atâtea alte ori, nu a fost să fie. Drept urmare, Traian i-a zdrobit pe daci la Tapae.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu